top of page

Miért tanuljunk nyelveket? Lerágott csont?

Olvastam egy cikket, aminek a kapcsán jött bennem pár gondolat. S mivel a nyelvtanulás fontosságához fűződik, ezért gondoltam megosztom Veletek. Lehet, hogy valaki számára érdekes, akutális a téma. Bár valóban szempontokat szeretnék felsorolni arról, miért is fontos a nyelvtanulás, nem teljesen a szokványos, legáltalánosabb pontokon kívánok végigmenni. Tehát véletlenül sem szeretnék senkit sem arra buzdítani, hogy menjen külföldre, dolgozzon külföldön, hiszen ez mindenkinek a saját döntése, élete, ráadásul ezt nem is lehet esetleges jó vagy rosszként megítélni, hogy hol jó, hol jobb. S arról sem szeretnék papolni, hogy de király a globalizáció, szerintem a jelenlegi helyzetben nagyon is látjuk annak is a nagyon súlyos árnyoldalait, ha eddig nem sikerült.


A nyelvtudást tehát főképp itt az információ oldaláról szeretném megközelíteni.


Sokszor halljuk, hogy egy újabb nyelvvel egy újabb világ nyílik ki előtted, és ebben maximálisan egyetértek. Nem kell ahhoz utazni, hogy megismerj más kultúrákat, s információforrások kész tárházához juss.


 

Fejlődj, tanulj a nyelvekkel!

Itt van nekünk az internet. Ami nem csak az Insta képek posztolására, Facebook görgetésre meg Netflix-re jó.


Manapság az interneten szó szerint bármit meg tudsz tanulni. Azzá válhatsz, aki csak szeretnél. Oda fejlődhetsz, ahova csak szeretnél. Annyi tananyag van a világhálón, hogy bármit elérhetsz rajta. A művészettől elkezdve, a különböző festési technikákig, edzésformák, videók, pénz kit mi érdekel.


Nyilván ennek megvan a maga hátránya is, de ha megfelelő nyelvtudással rendelkezel, a komptetensebb hír- és információforrásokat is jobban ki tudod szűrni a nagy halomból.


S igen, mindezt magyarul is megteheted, de más nyelvekkel együtt jóval nagyobb az a tár, amiből meríthetsz.

Könyvek, filmek, zenék…

Eredeti nyelvén élvezheted a médiát, a kedvenc könyveid, de akár a filmeket is.


Ez nem csak kiváló gyakorlás is egyben, de hamar rájössz, hogy az eredeti mű sokszor veszít az értékéből a fordítások, szinkronok hatására, hiszen elveszik a lényeg, a poén, a mondanivaló. Megérted a dallamos dalszövegeket, (rájösssz, hogy sok spanyol dalnak sincs semmi értelme, mélyebb tartalma:) ).

Meríts ötletet, tájékozódj!

S újra csak az infpormációhoz visszakanyarodva: egyszerűen annyi mindenből tájékozódhatsz!


Vegyük például az egészséget. Egy olyan terület, amivel kevés embernek nem gyűlt/gyűlik meg a baja.


Annyival szélesebb látókört lehet nyerni azzal, ha az ember egy tágabb forrásból tud informálódni.

Gondolj csak bele:

Magyarországon 7 874 733 internetfelhasználó van.

2019 decemberében világszerte pedig több mint 4 billió volt.

Pontosan 4 574 150 134. Magyarország lakónépesség száma pedig mindössze 9 772 756 volt 2019-ben.

S ebből nem mindenki van jelen a világhálón.

Na, persze annak is meg lehet a szépsége…

Ez ugyanakkor az információforrásra visszatérve azt jelenti, hogy ennyivel nagyobb területről tudsz tájékozódni minden egyes problémával kapcsolatban is.


Itt most persze nem azt mondom, hogy magyarul nem érhető el semmi. De, egy csomó minden megtalálható, csak sokkal kevesebb forrásból, az pedig, hogy az el is jut hozzád vagy te éppen rátalálsz, sokkal kisebb eséllyel fordul elő. Én például tudom a saját magam példájából, hogy ha az információáramlás már régebben is ennyire gyors lett volna, s bizonyos dolgok mindenki számára eléhetőek lettek volna, akkor az évekig tartó krónikus betegségemmel hamarabb is le tudtam volna számolni mindazon tanulmányok és tapasztalatok segítségével, amikkel végül sikerült is ezt elérni. S nem kuruzslókra, önkéntes orvosokra, álhírekre gondolok itt sem a világhálón, hanem elismert orvosok és kutatók írásaira idegen nyelven vagy akár tudományos publikációkra angolul, amik teoretikailag mindenki számára eléhetőek.

Egységben az erő.


Arról pedig nem is beszélve, hogy a közösség ereje támad fel az idegen nyelvvel és az internettel, az információ tárházával egybeöltve.


Továbbra is akár az egészségnél maradva, idegen nyelven sokkal több ember tapasztalatához, megfigyeléséhez juthatsz el, ami neked is segíthet a megoldás felderítésében. De bármi másban is.


Akármire is keresel megoldást, akármiről is szeretnél tájokozódni, még több embertől láthatsz visszajelzést, véleményt akár egy termékről vagy bármi más dologról.


Persze az óriási közönség az interneten veszélyforrást is jelenthet, hiszen pont ez ösztönzi az embert a megfelelésre, a posztolásra, a külsőségek felnagyítására, a materiális javak méginkább dicsőítésére, viszi a fiatalokat a testkép- és evészavarok rögös útjára.


Lehet számunkra az internet egy passzív, nem sok stimulációt kiváltó dolog is, mint a TV, de ha erre egy lehetőségként, információforrásként tekintünk, a nyelvekkel pedig bővítjük a lehetőségeinket, akkor rengeteg kapu nyílik meg előttünk.


Kurzusokon vehettek részt, tanulhattok még többet a mozgásról és csinálhatjátok is azt, szélesebb körű látóköröd lehet bármilyen témában, ami érdekel Téged.


A hobbid, a hivatásod, akármi.


Szóval tanuljunk, fejlődjünk, nyissuk ki akár együtt azokat a világokat! 😊


bottom of page