top of page

Rendhagyó ragozású igék

Nézzünk egy listát a rendhagyó ragozású igékről múlt időben (Präteritum és Perfekt). Az alábbi lista és szöveg a 3. élő videós kurzusunk könyvének egy részlete. Tudj meg többet a kurzusról itt: ÉLŐ VIDEÓS KURZUSOK


A német nyelvben 3 féle múlt idővel találkozhatunk:

1. Perfekt – Befejezett jelen. Ezt a fajta múlt időt általában a beszélt nyelvben használjuk.

2. Präteritum – Magyarul „elbeszélő múltnak” hívjuk, s ahogy az elnevezés is utal rá, ezt általában múltban történt események elbeszélésekor használjuk. Ezzel a fajta múlt idővel többnyire újságokban, híradásokban találkozhatsz. A ’sein’, ’haben’ esetében, valamint módbeli segédigéknél azonban legtöbbször a Präteritum alakot használjuk, mind szóban és írásban is.

Bár manapság már jelentésbeli különbség nincs ezen két múlt idő között, ha nagyon szigorú szemmel néznénk, azt mondhatnánk, hogy a Perfekt akkor kötelező valamelyest, ha olyan cselekvésről beszélünk, amely nemrég ért véget, s aminek következménye a jelenre is kiterjed. A Perfekt esetében tehát a cselekvés eredményét, következményét hangsúlyozzuk. A Präteritum pedig azt fejezi ki, hogy valami régebben történt a múltban, s nincs a jelennel kapcsolata.

3. PlusquamperfektRégmúlt. Ez egy olyan múlt idő, amit előidejűség kifejezésére használunk, tehát egyik múlt idejű cselekvést megelőzi egy másik múlt idejű cselekvés.Gyenge igék

A gyenge igéket tekintjük szabályos igéknek, ugyanis múlt idejő alakjukat Perfektben simán csak ’ge-’ előtag és ’-(e)t’ végződés adja Pl.: kochen → gekocht


Erős igék

Az erős igéknél megváltozik a tőhang jelen vagy múlt időben. Itt az igetőhöz a ’ge-’ előtagot, s ’-en’ végződést kapcsolunk.

Pl. lesen gelesen geben gegeben

Ezek az igék tehát rendhagyóak, s nincs rá kifejezett szabályunk, ezért ezeket meg kell tanulni. Jó hír, hogy csupán kb. 200 van belőlük. 😊 Alább látható egy ilyen lista, a teljesség igénye nélkül.


Vegyes igék

Ahogy a név is mutatja, itt az előbb tanultakat mixeljük: a vegyes igéknek megváltozik a tőhangzójuk, csakúgy, mint az erős igéknél tanultuk, viszont a vegyes igék a gyenge igékre jellemző ’-t’ végződést kapják.

Pl. denken gedacht bringen gebracht


Részlet a haladóknak szóló könyvünkből.

Haladó német tanfolyam. Rendhagyó német igék ragozása | erős német igék | gyenge német igékCommentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page