top of page

Teendők Németországba költözéshez: útmutató munkavállalóknak

A teendők Németországba költözéshez igen sokrétűek. Idegenként lépünk egy idegen országba, amely egyszerre nagy kaland és egy hatalmas, felelősségteljes döntés is. Mindenki egy jobb élet reményében vándorol ki, ám ahhoz, hogy ez valóban meg is valósuljon, fontos előre átgondolnunk pár dolgot.


Egy új élet küszöbén


Akár a munkád, akár szerelmed vagy egy jobb, izgalmasabb élet lehetősége szólít külföldre, érthető, hogy izgulsz. Milyen lesz az új otthonod, az új munkád, egyáltalán: be tudsz-e majd illeszkedni az ismeretlen emberek közé? Mindezeket előre nem tudhatod – de sokat tehetsz azért, hogy nyugodtabban vágj neki életed következő fejezetének.


Van, amire mindenképpen szükséged lesz a kiutazáskor: ez pedig a stabil német nyelvtudás. Online német kurzusaink segítségével pontosan arról a szintről kezdheted a tanulást, ahol jelenleg állsz. Akár már egy hónapon belül magabiztosabban beszélhetsz németül – mindezt otthonod kényelméből, heti 2 x 2 órában. A 8, 10 vagy 12 hetes tanfolyamainkon kiejtésed, beszédértésed és íráskészséged is magasabb szintre emelheted.


Teendők Németországba költözéshez: ezekről semmiképp se feledkezz meg!


A megfelelő, alapos némettudás megszerzése mellett azonban még van néhány lépés, mely elengedhetetlen a sikeres kiköltözéshez. Ezek a következők:


  1. Munkakeresés időben

Indulj neki a munkakeresésnek mielőbb! A különböző álláshirdetésekkel foglalkozó weboldalakon, mint például az Indeed, a Jobbörse, vagy a LinkedIn megtalálhatod a legfrissebb állásajánlatokat. Mindemellett az oldalunkon is válogathatsz a németországi állások között! Sőt, e-bookokkal is segítjük fejlődésed: tekintsd meg például az Egészségügyben dolgozóknak online könyv termékünket! Itt 700 hasznos kifejezést gyűjtöttünk össze.


  1. A tökéletes albérlet megtalálása

Nézz meg néhány német albérlethirdető oldalt (pl. ImmobilienScout24, Wohnung-jetzt), hogy megtaláld az ideális bérlakásodat! Emellett legalább 3 havi bérpapírodnak és egy ún. pozitív Schufa-nak (egy igazolás arról, hogy nincs fizetetlen tartozásod) is a kezedben kell lennie. Ne feledd azonban, hogy a kaucióval általában itt is számolnod kell. Ez egy-két havi bérleti díjnak megfelelő összeg lehet.


  1. A megfelelő biztosítások megkötése és a bankszámlanyitás

Az egészségügyi és a gépjármű-felelősségbiztosítás kötelezőek Németországban. Az állami egészségbiztosítást a 30 órát meghaladó heti munkaidővel rendelkezőknek kell igényelniük. A magán felelősségbiztosítás pedig azért fontos, mert az előreláthatatlan károk kijavítása akár a teljes vagyonodat is felemésztheti.


Addig pedig, amíg nincs állásod, az Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylésével használhatod a német állami egészségügyi ellátást.

  1. Az itthoni életed elrendezése

Előfizetéseidet, már nem kellő tagságaidat mondd le! Emellett ne felejts el jelenlegi munkaadódtól referencialevelet, LinkedIn-ajánlást kérni, és fordíttasd le bizonyítványaidat is. Az erkölcsi bizonyítványt is hasznos még itthon megigényelned, online. A házi kedvenceid oltásainak ellenőrzését, valamint holmijaid utaztatásának átgondolását sem érdemes az utolsó pillanatra hagynod. A németországi bankszámlanyitásról is gondoskodj, ahová kaphatod majd a fizetésedet.


Kalandra fel!


Felkészültél a nagy utazásra? Szuper! Cikkünket áttanulmányozva tudod, mik a főbb teendők Németországba költözéshez.


Ám a lelki ráhangolódás ekkor még mindig hátravan. Szeretnéd ellenőrizni, jelenleg milyen szinten állsz németből? Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén – mi segítünk, hogy megkapd az álomállást!


Viszont felhívjuk figyelmedet, hogy a cikkben olvasott információk tájékoztató jellegűek, nem tudunk értük felelősséget vállalni, így kérünk, hogy keress fel egy szakembert, mielőtt ténylegesen elkezdenéd szervezni a kiköltözésedet!


Németországi családi pótlékkal ügyintézésünkről ITT találsz tovább részleteket.


Német adóbevallás készítéssel kapcsolatos ügyintézéshez, keress minket bátran!コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page