top of page

Német Skype oktatás hatékonyan, egyszerűen!


A német Skype oktatás sokak számára vonzó lehetőségnek kínálkozik. Valóban nagyon hatékony módja lehet a nyelvoktatásnak, főleg akkor, ha átgondoljuk, hogy miként tehetjük könnyebbé önmagunk számára a fejlődést.


Kell egy megfelelő hely


Ha klasszikus tanfolyamra jelentkezünk, a körülmények adottak: elmegyünk egy nyelviskolába, beülünk egy erre a célra kialakított tanterembe, a külvilágot pedig kizárjuk. A távoktatás viszont egészen más helyzet, hiszen ott nekünk kell megteremteni a tanulás feltételeit.


Azt gondoljuk, miután befizettünk egy kezdő vagy újrakezdő kurzusra, hogy nem kell más, csak egy szék, és egy laptopnyi hely az asztalon – ez azonban korántsem felel meg a valóságnak! Hiszen a hangsúly nem az elégséges fizikai helyen van, hanem a nyugalmon, a lényeg tehát, hogy semmi se zavarhasson minket a koncentrálásban.


Ennek érdekében akár otthonról, akár a munkahelyről csatlakozunk az online tanfolyamhoz, értesítsük a környezetünket, hogy hiába látnak, valójában “nem vagyunk ott”. Ne szólítsanak meg, ne kérjenek semmit, egy rövid kérdéssel se zavarjanak! Órán vagyunk. Mivel a tanfolyam állandó időpontban van, megpróbálhatunk mi is állandó helyről, ugyanazon emberek közül csatlakozni, így ezeket az előkészületeket nem kell minden egyes alkalommal megtennünk.


Nagy segítség lehet a külvilág kizárására, ha fülhallgatót használunk. Ez nemcsak az apróbb zajok kiiktatásában lehet plusz segítség, hanem a jelentős hangsúlyok elsajátításában is.


Fontos tudatosítani, hogy ma már nemcsak a fizikai környezetünkből, hanem a virtuális térből is kapunk ingereket, sőt manapság innen számíthatunk rájuk gyakrabban. Szóval érdemes a mobilt repülőgép üzemmódban tenni, hogy se hívás, se a különböző applikációk értesítései ne vonhassák el a figyelmünket a tanulásról. A laptopon is zárjunk be minden más programot: ott se zavarjon se email, se üzenet!


Német Skype oktatás - hangolódj rá!


Mint ahogy egy hagyományos tanfolyamra sem jó beesni, a német Skype oktatás esetében is fontos a ráhangolódás. Az online találkozó előtt legalább negyed órával már kezd meg a felkészülést: tornázz kicsit, sétálj egyet, meditálj vagy hallgass egy kis zenét, jöhet bármi, ami segít elfelejteni a napi gondokat!


Érdemes a technikai dolgokat is ellenőrizni: van-e elég töltés a laptopban, van-e internet-hozzáférés, működik-e minden fontos kiegészítő, ne az óra kezdetén vedd észre, hogy ezekkel probléma lehet.


Gondold végig azt is, mire lehet még szükséged! Egy jegyzetfüzet és egy toll jó szolgálatot tehet, ha valamit fel kell írni, amit később megkérdeznél, utánanéznél, vagy csak valamiért fontosnak tartod.


Mint ahogy élőben, úgy online sem illik igazán enni egy tanfolyamon, de azért egy energiaszelet vagy egy banán mégiscsak legyen kéznél, ha leesne a vércukrod, víz pedig mindig kötelező elem, egy finom tea pedig sokaknak segít flowban maradni, de kávézhatsz is, ha nem érzed magad kipihentnek.


Utána se rohanj!


Ahogy a tanfolyam előtt egyértelműen szükség van a ráhangolódásra, úgy a levezetés is elengedhetetlenül fontos. Nem jó, ha köszönés után lehajtod a laptop fedelét, és már rohansz is tovább.


Hiszen - még ha virtuálisan is - de új élményekkel, új tudással gazdagodtál, így hagyj magadnak időt, hogy megemészd ezeket, esetleg nézz körül ingyenes anyagaink között, hátha találsz kapcsolódó anyagokat, amik tovább segítenek a fejlődésben! Természetesen ha kérdésed van vagy tanácsot kérnél, keress minket bátran!


bottom of page