top of page

Osztrák állampolgárság: milyen feltételei vannak az elnyerésének?

Az osztrák állampolgárság elnyerése számos dolgot magában foglal, az elvárt minimum tartózkodási időtől kezdve az ország történelmének alapos ismeretéig. Már kiköltöztél Ausztriába, vagy még előtte állsz, és szeretnéd tudni, mire számíthatsz az ügyintézés során? Cikkünkben összegyűjtöttük Neked a legfontosabb tudnivalókat!


Hogyan szerezhetem meg az osztrák állampolgárságot?


Az osztrák állampolgárság megszerzésének több módja is létezik. Az egyik lehetőség a "származási úton" történő megszerzés. Ez a lehetőség főként azoknak az embereknek előnyös, akik osztrák származással rendelkeznek, de már hosszabb ideje más országban élnek.


Magyar állampolgárként jóval valószínűbb, hogy adományozás útján, azaz az állampolgársági kérelem benyújtása révén válhatsz osztrák állampolgárrá. A kérvényhez alapvető, hogy legalább tíz éve legálisan tartózkodj Ausztriában. Ezenfelül pedig meg kell felelned az alábbi feltételeknek is:


  • Ismered az alapvető osztrák jogot és intézményeket,

  • fel tudsz mutatni specifikus ismereteket Ausztria történelméről és kultúrájáról (egy vizsgán),

  • stabil jövedelemmel és megfelelő szociális biztonsággal rendelkezel,

  • nincs ellened folyamatban semmilyen büntetőeljárás, és nem veszélyezteted semmilyen módon az állam rendjét és békéjét,

  • valamint Ausztria felé is pozitív attitűddel viseltetsz.


Ám ha mindezekkel rendelkezel is, van még egy nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy Ausztriában állampolgárságot kapj: a megfelelő szintű nyelvtudás. Ha egyelőre úgy érzed, ezzel még némileg hadilábon állsz, féléves, dobbantó kezdő-újrakezdő kurzusunkat épp neked találtuk ki!


Ezen a 150 órás online nyelvtanfolyamon végigvezetünk akár a “nulláról” is a haladó szintig. Ha pedig lemaradnál valamelyik óráról, a videókat is bármikor visszanézheted!


Mi minden szükséges az állampolgársági kérelem benyújtásához?


Az első és legfontosabb dokumentum, amire szükséged lesz, a legalább tízéves, legálisan tartózkodás igazolása az országban. Emellett még kelleni fognak az alábbiak is:


  • Születési anyakönyvi kivonatod

  • A kitöltött jelentkezési lapod

  • Személyi igazolványod vagy útleveled (a lényeg, hogy fényképes igazolvány legyen)

  • Kb. 300 €/335 USD eljárási díj befizetése

  • Nyelvvizsga (ennek megszerzése kb. 50€)


A kérések elbírálási ideje általában változó, és több tényezőtől is függ. Bécsben a várakozás különösen hosszú lehet: mivel egy ügyintézőre több ügy is jut, nem ritka a 1,5 éves elbírálás.  Átlagosan azonban az eljárás 6-12 hónapot vesz igénybe, a kérelem benyújtásától számítva.


Így érdemes mindent előre megtervezned – köztük nyelvtudásod felfrissítését is, rugalmas online kurzusainkkal.


Emellett pedig van még néhány dolog, amivel jó tisztában lenned. Például, hogy ha gyermekeddel együtt jössz, akár az ő oltási igazolványára is szükségetek lehet. Ami pedig a kettős állampolgárságot illeti, azt Ausztria nem pártolja. Általában elveszíted addigi állampolgárságodat, ha felveszed az osztrákot.


A nyelvtanulás fontos: fejleszd velünk nyelvtudásod!


Ahogy cikkünkből is láthatod, elengedhetetlen egy stabil nyelvtudással rendelkezned, ha az osztrák állampolgárság megszerzése a célod. Akár kint élsz már, akár még csak most tervezel kiköltözni, mi sokat segíthetünk abban, hogy magabiztosabban használd a nyelvet ausztriai életed során. Vedd fel velünk a kapcsolatot: nézzük meg együtt, melyik kurzusunkból tudnád jelenleg a legtöbbet profitálni!


A cikkben közölt információk tájékoztató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk. Javasoljuk, hogy a kiköltözés előtt mindenképp keress fel egy tanácsadót!Comments


bottom of page