top of page

Letelepedés Svájcban: ezek a legfontosabb dolgok, melyeket tudnod érdemes!

Hegyek, amerre csak a szem ellát, nyugalom és egy lassabb életstílus: a letelepedés Svájcban számos feltétel teljesülése esetén lehetséges. Ha minderre szeretnél még idejében felkészülni, cikkünkből megtudhatod a legfontosabb információkat új életedhez.


A svájci letelepedéshez szükséges feltételek, engedélytípusok


A svájci letelepedésre való jogosultság megszerzéséhez az alábbi feltételeknek kell teljesülniük:


  1. Rendelkezel érvényes útlevéllel, személyivel.

  2. Tudod bizonyítani, hogy nem jelentesz kockázatot a svájci államra, és nincs bűnügyi múltad.

  3. Van egy, már aláírt munkaszerződésed.

  4. EU-s állampolgárként pedig, mielőtt még elkezdenéd a munkád, fel kell venned a kapcsolatot a helyi kanton bevándorlási és munkaügyi hivatalával.

  5. Munkanélküliként az első három hónap után regisztrálnod kell álláskeresőként. Összesen fél éved áll rendelkezésre ahhoz, hogy Svájcban állást találj.

  6. Önálló vállalkozóként pedig 14 napon belül be kell ezt jelentened.


Ám, hogy ne legyen ilyen “egyszerű” a dolgod, szükséged lesz még egy tartózkodási engedélyre is a letelepedéshez Svájcban – amelyből több típus közül választhatsz:


  • L típusú engedély: Ez az engedély legfeljebb a munkaszerződésed lejártáig érvényes – vagy addig, ameddig elveszted munkahelyed. Legfeljebb 1 évre adják.


  • B típusú engedély: Ezt az engedélyt akkor kaphatod meg, ha határozatlan ideig Svájcban dolgoznál. 1-5 év közötti időtartamra adják.


  • C típusú engedély: Ez egy korlátlan ideig érvényes engedélyt. Ezt akkor kaphatod meg, ha már hosszabb ideje, azaz minimum 10 éve ott tartózkodsz az országban, és legalább A2-es nyelvvizsgát fel tudsz mutatni.


Letelepedés Svájcban: erre van szükséged a tartózkodási engedélyhez


Amennyiben 90 napnál hosszabb ideig tartózkodnál, ott tanulnál vagy dolgoznál, mindenképp szükséged lesz tartózkodási engedélyre. Ennek megszerzéséhez kell egy szerződés a lefoglalt szállásról, munkaszerződés, valamint útlevél, személyi igazolvány.


Emellett, ha hosszú távon letelepednél Svájcban, ehhez a megfelelő nyelvtudásra is fontos szert tenned. Ez általában a helyi nyelv legalább alapfokú (A2) ismerete. Ha egy német kantonban lesztek, és felfejlesztenéd német nyelvtudásodat az alapfokról kezdve, kezdő dobbantó német kurzusunk épp neked való! Ebben fél év alatt, a saját ritmusodban haladhatsz tovább a szintedről.


Mindemellett webshopunkból további tanfolyamok és szakmai könyvek között válogathatsz, így mélyítve választott hivatásod szókincsét!


Az engedély igénylése, lépésről lépésre


  1. Hogy sikeres legyen a letelepedés Svájcban, regisztrálj a megfelelő, helyileg illetékes bevándorlási és munkaügyi hivatalhoz! Ez kantonként más.

  2. Töltsd ki a kérelmet, és csatold hozzájuk a szükséges dokumentumokat (a biztosítási fedezetet igazolását, a munkaszerződésedet, az útleveled másolatát)!

  3. Nyújtsd be az engedélyigénylést a budapesti svájci nagykövetségen!

  4. Az ügyintézés ideje minden kantonban más: általában 2-4 hét átfutási időre számíthatsz. Ha bármi probléma adódik az igényléseddel, telefonon felhívnak majd.


Fontos megjegyezni, hogy általában 10-95 svájci frank az igénylés díja, de ez az engedélytípustól és a kantonok saját szabályaitól is függ. Érdemes még a külföldre költözés előtt nyitnod egy nemzetközi számlát, hogy ne legyen kint problémád a banki ügyletekkel.


Ha szeretnéd svájci letelepedésedhez, a mindennapok kihívásaihoz nyelvtudásodat magabiztosabb szintre emelni, vedd fel velünk a kapcsolatot! Megnézzük, hogyan tudnánk Neked a legjobban segíteni.


Svájci adóbevallás készítéssel kapcsolatban keress minket bátran!


Svájci családi pótlék ügyintézéshez kattins ide!


A cikkben közölt információk tájékoztató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk. Javasoljuk, hogy a kiköltözés előtt mindenképp keress fel egy tanácsadót!







Comments


bottom of page