top of page

Svájci állampolgárság: milyen feltételei vannak a megszerzésének?

A svájci állampolgárság megszerzése nem egy egyszerű folyamat. Ám ha hosszú távú terveket szövögetsz Svájccal kapcsolatban, érdemes tudnod, hogyan is nyerheted el. Milyen feltételeknek kell megfelelned az állampolgárság elnyerése érdekében? És mik a különbségek a honosítás és a családi alapú megszerzés között?


A svájci állampolgárság megszerzése honosítással


A világ 6. legerősebb, 186 országba vízummentes utazás biztosító útlevele a svájci. Ám, mint minden jóért, az állampolgárságért is bizony “meg kell szenvednünk”: átlagosan 1,5-2 év a beadott kérelmünk elbírálása.


Bár minden tartományban más szabályok érvényesek az elnyerésére, alapvetően kétféleképpen válhatsz svájci állampolgárrá: honosítással vagy családi alapon. A honosítás esetén az alábbi feltételeknek kell megfelelned:


  • legalább 10 évig élsz Svájcban (ebből 3 évet közvetlenül a kérelem benyújtása előtti 5 évben),

  • a honosítás előtti 2-5 évet már az adott, lakóhely szerinti kantonban, településen töltöd (a pontos, elvárt időtartamot a tartomány határozza meg),

  • ismered a svájci életstílust, életmódot, a beilleszkedésed sikeres a társadalmukba,

  • sem Svájc belső, sem külső biztonságára nem jelentesz veszélyforrást.


Érdekesség: a 8-18 éves kor közötti svájci tartózkodás dupla éveket ér. Viszont ekkor is minimum 6 évig az országban kell már élned a kérelem benyújtása előtt.


A sikeres beilleszkedést pedig – többek között – a büntetlen előélet, a svájci munkavállalás vagy tanulás, valamint a napi szintű kommunikáció jelzi, franciául vagy németül.


Egy olyan kantonba költöztök hamarosan, ahol a német a hivatalos nyelv, és szeretnéd fejleszteni nyelvtudásod? Gyorstalpaló német kurzusunkkal ezt egyszerűbben megteheted, mint hinnéd! A 60 órás, online németkurzusunkkal akkor és úgy tanulsz, ahogy Neked a legkényelmesebb. A vásárlásod utáni egy évben bármelyik óránkat visszanézheted!


Webshopunk széles választékában pedig további, tanulásodat megkönnyítő szakmai könyveket, szókincsépítő csomagokat is találhatsz!


A családi alapú állampolgárság elnyerése


A másik út, ahogyan svájci állampolgárságot szerezhetsz, a családi alapú, egyszerűsített honosítás.


Ha Svájcban élsz, akkor kérheted az egyszerűsített honosítást, ha:

  • édesanyád vagy édesapád svájci,

  • ha még nem vagy 22 éves, de már legalább 3 éve közvetlenül, összesen pedig 5 éve Svájcban élsz,

  • ha 25 év alatti vagy, és már három generáció óta Svájcban él a családod külföldiként,

  • illetve ha házastársad svájci.


Utóbbi esetben már legalább 3 éve kell házasoknak lennetek, 5 éve pedig neked is Svájcban kell élned. Ha megkapod az állampolgárságot, a házastársad Heimatortját, azaz “honossági helyét” kapod meg. Tehát azt a helyet, ahol a férjed/feleséged is lakik.


Ha külföldön élsz, de az egyik szülőd már a születésed előtt vagy születésedkor svájci állampolgár volt, egy kicsit más a helyzet. Ugyanis szoros kapcsolatban kell állnod Svájccal. Ennek számos feltétele van, melyeket nagyon fontos, hogy egy svájci lakhelyű referenciaszemély is megerősítsen.


Van lehetőségem kettős állampolgárnak lenni Svájcban?


Van bizony! Szerencsére Svájc nagyon toleráns a kettős állampolgárságot illetően. Így, mivel Magyarország is megadja, nem kell lemondanod egyik állampolgárságról sem.


Mindebből talán már Te is látod: egy alapos némettudás elengedhetetlen a hosszú távú svájci élethez. Ha szeretnél 1 hónapon belül magabiztosabban beszélni németül, vedd fel velünk a kapcsolatot!


A cikkben közölt információk tájékoztató jellegűek, felelősséget értük nem vállalunk. Javasoljuk, hogy a kiköltözés előtt mindenképp keress fel egy tanácsadót!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page